Jeśli jesteście wegankami lub tak jak ja – wszystkożercami; jeśli lubicie dobre smaki i zdrową żywność; jeśli lubicie produkty naturalne bez zbędnej chemii, słodkie tak samo jak słone i jeśli macie dzieci, które chcecie, karmić tym co najlepsze – przeczytajcie koniecznie moją rozmowę z Justyną Pakos, założycielką Machiny Smaku, miłośniczką zdrowego jedzenia, mamą malutkiej Tosi od której wszystko się zaczęło!
Skąd wziął się pomysł na Machinę Smaku?
Głównym powodem dla którego powstała Machina Smaku była moja córka. Tosia ma alergię pokarmową i o sklepowych słodyczach może pomarzyć. Uczulona jest m.in. na czekoladę, kakao, niektóre orzechy, mleko krowie, wszelkiego rodzaju polepszacze i barwniki.
Do kogo są skierowane produkty, które tworzysz w Machinie Smaku?
Oferta skierowana jest do wszystkich osób, które chcą odżywiać się świadomie i zdrowo. Jak również dla takich osób jak Tosia zmagających się z różnymi alergiami pokarmowymi.
Jak wyglądały początki alergii u Tosi?
U nas alergia została rozpoznana dosyć szybko, bo ponad miesiąc od urodzenia. Pojawiła się wysypka, nieżyt nosa, Tosia była bardzo niespokojna w nocy. Drapała się do krwi i nic jej nie potrafiło powstrzymać. Najważniejsze jest trafić na dobrego lekarza, który rozpozna alergię, wytłumaczy wszystko i odpowiednio pokieruje.
Czy można uchronić dziecko przed alergią pokarmową?
Tak naprawdę w 100% nie da się uchronić przed alergią pokarmową , ponieważ uczulać może wszystko. Jeżeli mamy dziecko pod kontrolą to oczywiście udaje nam się nie podawać produktów uczulających. Wiadomo w praktyce wygląda to inaczej , wystarczy odwrócić głowę, a dziecko sięgnie to czego nie wolno, haha.
Jak wygląda sytuacja alergików podczas karmienia piersią?
Karmienie piersią przy alergii pokarmowej jest jak najbardziej wskazane (oczywiście jeżeli nie zaleci inaczej lekarz). Jak wiadomo mleko matki ma dobroczynne właściwości i tak też jest w tym przypadku. Mleko kobiece pomaga przyspieszyć dojrzewanie układu pokarmowego jak również wzmacnia odporność . Jeżeli chodzi o dietę matki, należy stosować dietę eliminacyjną, unikać alergenów, obserwować dziecko i stan jego skóry.
Twoja córka chodzi do przedszkola jak wygląda w takich miejscach sytuacja z jedzeniem? Czy musisz zabierać dla niej oddzielne dania?
Tosia chodzi do prywatnego klubu malucha , do którego na początku sama przygotowywałam posiłku. Tosia chodziła na 2-3 h więc nie było konieczności korzystania z posiłków w placówce. Panie współpracują z dietetykiem , teraz kiedy Tosia chodzi już na cały etat nie ma problemu z posiłkami dla niej. Wszystko jest dostosowane do dziecka i uwzględnione wytyczne co do diety.
Alergia pokarmowa mija z wiekiem, czy dziecko zmaga się z nią przez całe życie ?
Dzieci wyrastają w większości przypadków z alergii pokarmowych. Mam nadzieje, ze tak będzie też w naszym . Oczywiście da się z tym żyć ale nie ukrywam z perspektywy rodzica jest to też uciążliwe. Kiedy musisz gotować kilka obiadów i chodzić na spotkania z własnym jedzeniem. Na szczęście jest coraz więcej miejsc uwzględniających alergików. Gorzej temat wygląda jeżeli chodzi o mniejsze miejscowości.
Odnośnie Machiny Smaku: jak wygląda proces produkcji, skąd pochodzą składniki – opowiedz coś o tym.
Produkty powstają na indywidualne zamówienie , bez konserwantów i pasteryzacji. Nie są przechowywane w żadnych magazynach. Wszystko robione na świeżo, głownie z ekologicznych składników. Większość pochodzi z małych lokalnych firm, niektóre produkty są z własnych upraw. Dbamy o jakość składników i zakręcamy w naszych słoikach 100 % smaku.
Jak można złożyć zamówienie? Ile standardowo trzeba czekać?
Zamówienie można złożyć na moim profilu, mailowo bądź telefonicznie. Produkty wysyłane są od poniedziałku do środy. Czas oczekiwania uzależniony jest od ilości zamówień, zazwyczaj około tygodnia. Oczywiście staram się być jak najbardziej elastyczna jeżeli chodzi o klientów. W mojej miejscowości ( Lubin – koło Wrocławia ) zamówienia rozwożę osobiście pod wskazany adres.
Na koniec, podzielisz się ze mną swoim autorskim przepisem, który można stworzyć na bazie Twoich produktów?
SMOOTHIE BOWL Z GRANOLĄ
SKŁADNIKI:
banan
, ½ mango
, 1 łyżka migdałowo-słonecznikowego kremu Machina Smaku
, szklanka mleka owsianego
DODATKI:
pudding chia (2- 3 łyżki), granola z niepaloną kaszą gryczaną Machina Smaku
, ulubione owoce (np. mango, truskawki, żurawina lio)
, ekspandowana kasza jaglana do posypania
Składniki na smoothie blendujemy i przelewamy do miski. Następnie dodajemy pudding chia, granolę, owocę oraz kasze jaglaną ekspandowaną.
SAŁATKA Z CYKORIĄ I GRZANKAMI
SKŁAD: mix ulubionej sałaty
, mała papryka czerwona
, pomidorki koktajlowe
, kawałek ogórka
, oliwki
, 2 plasterki cykorii, podprażony słonecznik
DRESSING:
łyżka miodu
, łyżka oliwy z oliwek
, łyżka soku z cytryny
DODATKI: ulubione pieczywo (na grzanki)
, pasta z pieczonym burakiem Machina Smaku
, awokado
, czarnuszka do posypania
Sałatę łączymy z warzywami, polewamy dressingiem i posypujemy słonecznikiem. Podajemy z grzankami posmarowanymi pastą z pieczonych buraków, awokado i czarnuszką.
Zajrzyj do Machiny Smaku: Instagram i Facebook
(Zdjęcia: Machina Smaku)